Uppdrag i Gardemoen, Norge!

Windefalk har fått förnyat förtroende av Newrest/Inflight när de bygger ytterligare ett nytt storkök – denna gång på flygplatsen Gardemoen i Norge.

Upplägget i Norge är liknande det uppdrag som som är färdigställt för Newrest/Inflight i Arlandastad. Windefalk har totalentreprenad på luftbehandlingen, där allt ingår från projektering och utförande till färdig och driftsatt anläggning. Storköket i Gardemoen ska, precis som köket i Arlandastad, i första hand producera cateringmat till flygindustrin.

Förutom att montörer och projektledare är från Windefalk tar de också med sig allt material från Sverige till Norge. Bland annat så kommer alla kökskåpor från Jeven i Söderhamn. Deras unika fettfilter, ger renare kanaler och aggregat och därmed också mindre underhåll och bättre ekonomi. Köket i Gardemoen är placerat i tre plan vilket komplicerar installationerna något. Tre separata frånluftsfläktar kommer installeras och för att balansera luftflödet kommer systemet kompletteras med ett tilluftaggregat ifrån Exhausto. Kanalerna till varmköket dras i rostfritt på fasaden upp till tak.

Något annat som är speciellt är att allt arbete utförs på Airside, den säkerhetsklassade delen av flygplatsen. Det innebär att montörer och projektledare måste skaffa ett tillfälligt norskt ID-kort samt använda sig av ledsagare när de går in i köket för att arbeta. Incheckningen har ungefär samma procedur som när man ska checka in på en flygplats. Uppdraget beräknas för Windefalks del vara klart i februari/mars.

– Vi är stolta och glads över att ha fått förnyat förtroende av vår beställare när de bygger ytterligare ett storkök i Norge. Uppdraget är ungefär detsamma, det som skiljer är lokalen. I Arlandastad var köket på ett plan, här på Gardemoen är den i tre plan vilket medför mer jobb för oss. Det här är ett storkök med betoning på stor. Många entreprenörer i farten samtidigt vilket ställer höga krav på logistik så vi inte springer i vägen för varandra. En annan sak som är logistikberoende är våra leveranser av material från Sverige. Tullen mellan oss och vårt broderland borde möjligen uppgraderas för förenklad hantering. Annars är det väldigt spännande och kul att vara på plats i Norge, säger Mikael Windefalk, vd på Windefalk energi och ventilation.